DASK fylder 60

Tirsdag den 13. februar 1958 blev Dansk Aritmetisk Sekvens Kalkulator (DASK) indviet i en villa i Valby. Den indre hukommelse var på hele fem kilobyte

Det blev fejret på teknisk museum hvor dele af den står idag….

DASK var en nyttig computer: den beregnede skatten på Frederiksberg, valgresultater til folketingsvalg, hemmelige ting for FE, lønregnskab for Nilfisk, markedsanalyse for observa, produktionsplanlægning til Carlsberg og Rigspolitiet fik lavet et program over indbrudstyve og deres vaner, tidligt predictive policing.

Den var håndbygget, dansk og kostede 900.000 i Marshallhjælp.

Og så er den smuk.

Og dum.

»Den er ikke i stand til på nogen måde at gøre noget selv. Den skal have besked om den mindste detalje, den skal udarbejde om regnearbejde. Den er dum. Den er kun i stand til at gennemføre ganske simple regninger, at lægge tal sammen og trække tal fra hinanden. Men den har andre fordele, der gør den anvendelig for store talberegningsopgaver. Den er i stand til at huske tal og bogstaver i meget store mængder«

links: https://www.version2.dk/comment/371957

https://da.m.wikipedia.org/wiki/DASK

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s