Fra smart til punktlig: Den kloge dumme-telefon

Min nye – antismarttelefon fra punkt

Jeg tog et spring ud i det uvisse. Har for en tid forladt min meget effektive iPhone xs til fordel for en lille Schweizer. Punkt mp 02 hedder kræet.

Den er ikke billig – 2500 kr er også en slags penge.
Tilgengæld kan den næsten ingen ting.

Telefonen er absolut u-SMART – designet er tilgengæld Dieter Rams minimalistisk som i, at denne dims skal gøre det den gør, uden at gøre noget væsen af sig – eller som Rams er kendt for: ‘Good design makes a product useful’


Dieter Rams designprincipper må siges at være opfyldt(med en enkelt undtagelse) i Jasper Morrisons og Punkt ide om telefoner

Den ligner en gammel telefon. Den opfører sig også gammelt – med en menu, det tager ca 20 minutter at lære at kende til bunds.
Men den er moderne indeni. Mp02 har Qualcomm® Snapdragon™ 210 prrocessor, 16 gb ram(som det er uklart hvad skal bruges til) et AOSP 8.1 styresystem og en Android kerne, men den ser man ingen ting til, undtagen når man lige skal installere det program, som skaberne bruger til at bridge SIGNAL-beskedtjenesten ind i telefonen, PIGEON – her opstår der tilgengæld et kort øjeblik af vanvid, hvor man skal navigere CAPCHAS med nummertaster for at komme igennem på en lille bitte skærm, der nu pludselig kan vise de farver, som designer Jasper Morrisson ellers klogeligt har fravalgt.

Folkene bag har lavet en stålhård basis menu, der kun gør det nødvendige – den kan ringe og sende beskeder. Aka sms. og så LIDT mere: Telefonen er udstyret med en SIGNAL klon, Pigeon, et javaprogram i ligelovlig meget alfa-status – men med fuld signal-kombabilitet
Den virker faktisk. Man kan tekste, ringe FULDKRYPTERET over 4g, sende voice-mails, der er self-destruct på tid af beskeder og selvfølgelig: FULD END TIL END KRYPTERING, men der er et problem:

Fordi mp02 ikke har et smartphone tastatur og i stedet kun tilbyder T9, er den svær at skrive længere ting på. Det er heller ikke meningen – der er jo ingen apps?
Tilgengæld kører den 4g og kan agere hotspot for en laptop – det gør den glimrende!
Det var derfor min plan at køre længere signal-beskeder over min bærbare, men her opstod der et endnu ikke løst catch22: Min laptop installation af signal vil nemlig gen-registreres nu, hvor simkort har flyttet opholdsted.

Det foregår normalt ved at kameraet i smartphonen verificerer en QR kode fra desktoppen. Men mp2 HAR ikke noget kamera – så nu har jeg kun t9….håber at finde løsning – for Punkt er fin – men jeg er meget afhængig af signal og det dur altså ikke hvis jeg kun kan skrive beskeder i T9-mode – de evt læsere der er gamle nok vil huske systemet fra gamle Nokia’er for længe siden og så korte beskeder som vi skrev dengang, vil i dag blive opfattet som kølige og fornærmende…vi sender jo lange epistler og billeder og videoer og hvad ved jeg i dag? Men måske er det endnu en del af Punkts forsøg på at nudge mig til at bruge telefonen MINDRE? Og det var jo faktisk derfor, jeg købte den, egentlig?

Udover at være (semi)signal-kompatibel har Punkt lige proppet Blackberry security i maskinen – det beyder, at hver gang du tænder den, fiser der en konfiguration til Schweiz hvor man tjekker om nogen har pillet ved den…

Punkt har noget med fugle. Faktisk så meget, at de har hyret en norsk lydkunstner, Kjetil Røst Nilsen, til at lave ringetoner med fuglestemmer til den….det lyder godt og er behageligt.
Selve telefonen vejer sølle 100 gram, den ligger virkelig godt til øret og med mindre man bruger dens 4g til internethotspot i flere timer holder den batteri i forbavsende lang tid – og helt i tråd med designfilosofien bag, så er der simpelthen ikke en batteriindikator på den – du får en advarsel, når den trænger til at blive ladet, ingen grund til at tænke over noget, der ikke er et problem, vel?
Udover at se pæn ud lyder den rigtig, rigtig godt – der er en fremragende indbygget højtaler i til håndfri samtaler – og der medfølger såmænd også et headset, med ledning til USB-c-stikket i bunden. Med kun EN øreprop. Du skal jo ikke høre musik vel? Du skal tale. Det er en telefon. Fat det!
Hvad behøver du mere? I følge Punkt – et vækkeur/stopur/nedtælling, små noter(igen via t9) og en kalender, hvor du kan se ugedagene og datoerne – ikke putte kalender-entrys i.
Der gemmer sig en GPS inde i den, man kan slå den til, men den gør altså ingenting endnu…måske kommer der noget på et tidspunkt, men ligenu – nej. Og den slags æder jo også strøm.

Punkt MP02 er dybest set et stykke hightech kedsomhed – du bliver ikke nudget til noget som helst, du kan ikke tage billeder, hvis du vil på sociale medier må du åbne din laptop og evt bruge Punkts 4g forbindelse – ellers løber man lynhurtigt tør for ting at gøre med den – udover at ringe folk op.
Og hvis du er bekymret over din telefonbog så har Schweitzerne selvfølgelig lavet et lille teknisk fix til det: Via android filtransfers kan man flytte hele bunken (for mit vedkommende 458 kontakter!) over i maskinen som v-card-files, det gik lydefrit og virker.

Foreløbig konklusion: Punkt MP02 er p.t. det bedste bud på en telefon, der ikke er smart, men som gør dig istand til at klare dig i en verden, hvor computere er kommet for at blive, og hvis ellers digitaliseringsstyrelsen ville holde op med at skovle ID-apps ind i Apple og Googles appstores, apps, der gør det meget svært at være dansker uden(jeg nævner i flæng: Smittestop, Coronapas, Min Sundhed og NemID….), så tror jeg mit simkort ville sidde fast i den de næste mange år, især når de får fikset SIGNAL-problemet permanent, så jeg kan skrive lange beskeder via min laptop.
Som den danske digitaliseringsstrategi ser ud nu, virker det desværre somom mit simkort skal i fast rutefart mellem Punkt og iPhone/Androids – klikkende løs på alle mulige distraktioner.

Men min Punkt er også kommet for at blive – som alternativ og som håb. Ligenu ligger den i min lomme. Om lidt pipper den måske? Når du ringer? Så kan vi snakke sammen. Igen?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s