FREMTIDEN ER ALTSÅ IKKE (så) DIGITAL?

screenshot fra video fra 1960erne hvor der var fuld drøn på urealistiske ideer om fremtiden…

Fremtiden er ikke hvad den har været.
27.juli 2021 var jeg i P-1 debat og tale for at bevare kontanter efter endnu et panisk og forbavsende uimodsagt udfald fra Dansk Erhverv og 7eleven, der er bandsatte på at spare småpenge og udleve en vanvittig digital vækst-utopi, hvor alt foregår i mobiltelefoner og ingenting er virkeligt.
7eleven har åbenbart haft alarmerende (?) seks røverier de seneste år(om det var med kontanter som udbytte eller mere sandsynligt sprut og cigarretter fremgik ikke) og vil på den baggrund have kontantreglen ændret, selvom det allerede er muligt at søge om at undlade at modtage kontanter i særlig plagede områder. Fra dem – og Jyske Bank, der også var med – lyder det, at det er fremtiden, og vi kommer foran ‘de andre lande’ hvis vi afskaffer kontanter og bliver det, de kalder ‘kontant-fri’ og som jeg kalder ‘kontant-løs’.
For jeg forstår ikke, hvordan vi kommer foran nogen, ved bevist at stille forbrugerne – borgerne – ringere.
Jeg mener ikke, kontanter skal være eneste betalingsmiddel – jeg synes godt om mit visa-dankort og mobilepay, men kontanter skal være her – da det er eneste reelle betalingsmiddel uden indbygget overvågning og datamining, de virker, sedler skal ikke have ladet batterierne op og de vil redde os, hvis/når ransomware rammer banker og mobilepay og alt det andet..det hedder at bevare trapper, selvom vi har elevator.
Og ja, jeg taler imod den fremskridsdeterminisme, der minder en hel del om det, der beskrives i videoen her under, en digitalisme, der på det seneste har antaget religiøse dimensioner og hvor hver ny app modtages som endnu en af de stentavler, de ti bud blev skrevet efter…


Du kan høre P1-debat programmet her: https://www.dr.dk/radio/p1/p1-debat/p1-debat-2021-07-27/?fbclid=iwar0xfsgewgto6enbe65axhypcpmpozfvvsobqpept6va7hensovxfa0sd7i – I programmet blev jeg bla beskyldt for at benytte ‘romantiske argumenter’ – og det er jeg faktisk stolt af, men jeg mener egentlig at det er de, der lader sig drive fremad af naive digitale forestillinger der er de urealistiske: Vi har nu bevidstløst sagt, at alt skal digitaliseres igen og igen, noget er blevet bedre, men rigtigt mange ting har gjort os mere sårbare og samfundet mere stift.
Og så slog det mig bagefter: Hvordan er vi kommet så langt ud, at vi foretrækker mere statslig og kommerciel kontrol frem for mindre? Er det fordi kontrol og registrering er det centrale i al digitalisering? Og hvorfor smider vi så villigt vore rettigheder væk – her retten til anonym betaling – for at standse et fåtals misbrug og tilfredsstille den digitale industris vækstbehov?
Vi skal til at stille spørgsmål nu, ikke bare klappe i hænderne, hver gang nogen får en digital ide, ligesom alle ‘de andre lande’ gør nu.
Det er den måde, vi vokser på og bliver et bedre land – ved at understøtte kritiske, selvstændige borgere, der kan handle og tage deres egne valg – gode eller dårlige – ikke ved at genopføre en fem års plan, som dem fra det tidligere Sovjetunionen – og JO, det er faktisk den slags, banker og CBS og 7eleven og VENSTRE taler for, læs bare her: https://jyllands-posten.dk/debat/blogs/jenslutken/ECE13155884/afskaf-kontanter/
Det er en skammelig måde, at omgås sandheden på, synes jeg. Og en dum måde, at planlægge en fremtid på.
Vi kan gøre det bedre! Vi kan tænke selv!
Gør det!
PS: Det virkelig absurde her, er at EU anser kontanter – EURO – som INKLUDERENDE og gode for PRIVATLIVET og ikke mindst: Som gangbar betaling! Så vidt jeg kan regne ud, betyder DET at skulle de religiøse digitalister lykkes med deres kontant-løse forehavende og få afskaffet Dronningens mønt, KRONEN, ja, så skal banker og butikker stadig servicere og tage imod EURO – som vi har stemt imod to gange….er det det, der er meningen?
Se links her: https://www.ecb.europa.eu/euro/cash_strategy/cash_role/html/index.en.html


One thought on “FREMTIDEN ER ALTSÅ IKKE (så) DIGITAL?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s