Når vi registreres fryser vi….

Har lavet en ekstra NØDRADIO, der handler om LOGNINGSBEKENDTGØRELSEN, en bekendtgørelse, der siden 2006 har krævet at teleselskaberne skal gemme vores opkalds- og sms-data og hvor vi er imens vi ringer og sms’er – i et helt år for alle, uanset om du har gjort noget eller ej.

Jeg har beskæftiget mig med den logningsbekendtgørelse siden 2010 og den 29 juni i år skulle det så have været enden på den historie. Foreningen mod ulovlig logning havde nemlig anlagt sag mod justistministeriet for at få den afskaffet, og den mest synlige i den forening, juristen Rasmus Malver, var så sikker på at vinde, at han dagen før dommen i landsretten tweetede ud, at ‘vi vinder og fejrer det på Nytorv’ Nu stod vi så der, og der var også købt champagne, der var rigtige glas og forventningerne var høje.
Men det endte ikke som Rasmus Malver troede.

Det er tre år siden, foreningen mod ulovlig logning stævnede justitsministeriet for ikke at følge de domme, EU-domstolen havde givet af flere omgange, domme der fik andre lande til at droppe logningen øjeblikkeligt. Men ikke Danmark, hvor man gang på gang har hævdet, at det var et alt for vigtigt redskab for politiet.
Tjekkiet, Norge, Tyskland, Sverige, Slovakiet og Nederlandene har alle standset logningen. Men ikke Danmark.
I Danmark har vi altid haft en uskyldsformodning – at man er uskyldig til det modsatte er bevist, men med logningsbekendtgørelsen indsamles der beviser imod os før der overhovedet er rejst en anklage.
Og så er der EUs charter om grundlæggende rettigheder. I Artikel 7 står der: Respekt for privatliv og familieliv Enhver har ret til respekt for sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin kommunikation.
Den kommunikation er har tilhørt staten siden 2007. Og selvom justistministeren hævder at man vil tilpasse logningbekendtgørelsen til EUs regler, fortsætter logningen af borgerne – endda helt frivilligt fra teleselskabernes side – som det ser ud nu, kan de ikke straffes for ikke at logge, men på opfordring af justitsministeriet gør de det alligevel.

Og hvad er det så for en logning vi taler om her? Jo, det skal jeg sige dig: Det er logning af dig. Og alle dem du kommunikere med, ikke på indholdet, bevares, men på alle metadata, dvs. hvem du ringede eller sms’ede med og hvor du var imens, altsammen registreret og gemt af dit flinke teleselskab, der opbevarer de data i mindst et år, og som har skullet udlevere data til politiet mod en dommerkendelse. Tænk lidt over, hvad man kan få ud af data om hvem du ringer mest til, og hvor i er henne imens og lad fantasien lege lidt med tanken om, hvad du egentlig foretog dig for en måned siden, et halvt år, et år? Nemlig. Du kan ikke huske det. Det kan dine teledata. Med en præcision på ca. 50 – 100 meter og på helt præcist klokkeslet.

I 2012 blev der lagret 1,5 millarder stykker data på hele befolkningen. Og de såkaldte MASTESUG, hvor politiet simpelthen støvsuger og søger i oplysninger om alle telefoner, der har været i nærheden af et gerningssted, også DIN, er idag fast rutine. Måske kender du en kriminel? Måske har du bare været tæt på den? Metadata ved det hele.
Jeg ringede til Keld Norman, white hat-hacker, og spurgte ham, hvad man kan bruge den slags data til – du kan høre ham og Rasmus Malver i podcasten herover.


Foreningen imod ulovlig logning er igang med at skaffe penge
til at anke sagen til højesteret, men der er lang vej endnu.
Imens må vi tænke lidt over, hvad for et samfund vi vil have: Et der bevidstløst – og bevidst – registrerer sine borgere – uanset om de er uskyldige eller ej – eller et, hvor man stoler på borgeren, lader os være i fred, indtil der er en mistanke, der kan holde hos en dommer.
Jeg ved, hvad jeg foretrækker.

FLASHBACK 2011: Her forsøgte jeg at få et estimat på, hvad det ville kræve at køre en retssag mod staten: https://soundcloud.com/garagen/samtale-med-advokat-bj-rn

Fra AFLYTTETS arkiver: https://aflyttet.dk/logning-logning-logning-overgrebet-der-aldrig-ender/

Retten tiil en hemmelighed – anno 2001: https://aflyttet.dk/bonskrift-et-forsvar-for-retten-til-det-hemmelige/

4 thoughts on “Når vi registreres fryser vi….

Skriv en kommentar