KH Kjaerulv: Efterretningstjenesteblues

Velkommen til mit nyhedsbrev – det laves stadig i den grad, uanset hvad i hører, for egen regning og risiko, så ja, jeg vil meget gerne have en ny, gerne stabil, sponsor – send mig en mail med et forslag, hvis dit firma har lyst til at blive nævnt her?

I dag er det Lars Findsen dag.
I dag er fredag og i går var torsdag den 17 februar og Lars Findsen blev lukket ud af Hillerød arrest og kørt hjem i privaten.

Lars Findsen er få dage yngre end jeg.
Hans karriere har – i modsætning til min – været pletfri, ja, næsten kedelig, indtil nu.

Udannet jurist og i datatilsynet under justitsministeriet i 9 år, derefter fem år som chef for PET, 12 år som departementchef i forsvarsministeriet og senest, chef for forsvarets efterretningstjeneste siden 2015, et job, som jeg, med mindre jeg har misforstået noget, han stadig har, han er i hvert fald ikke officicielt fyret endnu, om end man det emsige embedsmandsværk er holdt op med at give ham løn, da han røg i fængsel sidste år.
Denne lydefri karriere, på de højeste embeder på yderst vanskelige poster siden 1993, blev pludselig og brat afbrudt den 9. december 2021, hvor han blev anholdt i Københavns lufthavn efter at være returneret fra hvad man kun kan betegne som en tjenesterejse til Makedonien, en rejse han havde fået godkendt i ministeriet.

ÅBENHED?
Her havde han talt om åbenhed i efterretningstjenesterne og muligheden for samarbejder.
Da han kommer hjem til Danmark bliver han anholdt og sigtet for overtrædelser af paragraf 109 i straffeloven om overgivelse af statshemmeligheder.
Men torsdag, efter hans varetægtsfængling var blevet anket til og behandlet i landsretten, blev han løsladt og kunne tage hjem til sit hus, et hus, der muligvis stadig er mærket af det indbrud, gennem ’ulåst kælderdør’ der fandt sted mens eller kort før eller efter han blev anholdt.
Jeg tvivler på, han kommer til at udtale sig om andet end at ’Jeg har det godt’ og ’Det ønsker jeg ikke at svare på’, hvilket er to alment accepterede strategier til at undgå at aflevere for meget information om sig selv, men han har ganske vist annonceret en eller anden skriftlig udtalelse snart.
– Jeg er selvsagt glad og taknemmelig for Østre Landsrets afgørelse. Jeg vil også gerne takke personalet i Hillerød Arrest for god behandling, sagde han iflg. DR, der citerede en (foreløbig) skriftlig udtalelse.
– Lige nu og her har jeg ikke mere at sige, men jeg vil komme med en udtalelse i den nærmeste fremtid, lød det, men mens vi venter på den, så har jeg, journalist med et mere end blakket ry, dykket ned i mine egne små arkiver, hvor jeg har fundet et interview med Lars Findsen.
Et interview jeg fik, da jeg som eneste journalist deltog i Forsvarets Efterretningstjenestes 50 års jubilæum i november 2017.

FULD LÆNGDE
Interviewet kom istand på den betingelse, at jeg ikke ville klippe i det – og at det skulle bringes i sin fulde længde. Den aftale overholder jeg naturligvis stadig, så de, der lytter, kan høre hvad Findsen dengang mente. I dag ville jeg nok have spurgt om en hel del andet, men dengang handlede det om blandt rekruttering af yngre medarbejdere og ikke mindst: Hvordan man undgår, at nogen af dem bliver whistleblowere og fortæller hemmelige ting, de ikke burde.
Som bekendt var det i øvrigt det sidste, der startede hele balladen, en whistleblower fra FE, der gik til Tilsynet med EfterretningsTjenesterne, TET.
Findsen virkede og virker som en meget intelligent og behagelig mand, det er nok ikke hele sandheden når man har jobs, som dem han har, men dengang i 2017 var han glad.
Men han var ikke den eneste der var tilstede ved det der jubilæum, hvor en masse tidligere og nuværende FE-folk mødtes i festsalen på Svanemølle kaserne.
Der var også to meget markante politikere tilstede. Lars Løkke Rasmussen, den daværende statsminister, og Claus Hjort Frederiksen, daværende forsvarsminister, og, ligenu: Sigtet for det samme som Lars Findsen.
I 2017 fik jeg lov at optage Claus Hjort og Løkkes taler – og dem har jeg ikke lovet at bringe i fuld længe – så i lydudgaven af dette nyhedsbrev(Hey, ja, det er det, der findes foroven her, allerøverst, klik play!) kommer der kun kortere citater, der – indirekte- fortæller en del om, hvordan politikerne, i hvertfald dengang i 2017, arbejdede sammen med efterretningstjenesterne.

SATAN SELV

Du, kære lytter, tænker selvfølgelig: Hvad lavede jeg der, til det jubilæum? Jo, jeg blev inviteret!
Og her, mens vi runder emmet af, så kan jeg afsløre, at det meste af den danske presse faktisk var inviterede.
Jeg var bare den eneste, der dukkede op.
Jeg gik også rundt med et presseskilt om halsen, et skilt der betød, at nye og gamle medarbejdere undgik mig, som var jeg satan selv.
Men altså ikke Lars Findsen, der længe har plæderet for en mere åben efterretningstjeneste.
Nu er han selv ude i det fri igen til mange brugere på Twitters fornøjelse, faktisk har hashtagget #FreeFindsen trendet flere gange under denne her sag.
Og herfra min lille uriaspost ønsker jeg da også Lars Findsen held og lykke – ikke mindst med åbenhedsprojektet, der forhåbentlig ikke dør med denne sag.

KH
Kjaerulv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s